Passie Pensioneert Nooit voor Luciënne Smit - 17 februari 2018

Wat is mijn grootste passie in mijn werk? Met kunst bezig zijn – het creëren ervan of het me er in verdiepen – is mijn grootste passie. De wetenschap dat ik iets nieuws, een nieuw beeld schep, iets dat er voorheen nog niet was, blijft voor mij een klein wonder. Elke nieuwe creatie is het resultaat van een idee of herinnering die zich in mijn hoofd heeft gevormd en zijn uitwerking vind op linnen of paneel. En dat ik met mijn schilderijen een wereld kan scheppen waar mensen iets in herkennen, door worden meegesleept of zich gewoon over verwonderen vind ik een bekroning van mijn werk.

Wat is mijn idee van ultiem geluk? Dat ik in alle vrijheid bezig kan zijn met het maken van mijn kunst is voor mij een ultiem gevoel van geluk.

Wat is mijn grootste angst? Dat ik mijn zelfstandigheid zou verliezen, in wat voor vorm dan ook.

Waar houd ik het meest van aan mijn werk? Het bezig zijn met het uitvoeren van de ideeën en plannen die in mijn hoofd ontstaan zijn, en dan zien hoe zich dat onder mijn handen ontwikkelt.

Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap? Ik ben nogal op mezelf en heb de neiging om me in mezelf te keren. Hierdoor heb ik in mijn kunstenaarscarriere altijd mijn eigen weg gevolgd, soms tegen de bierkaai op. Maar uiteindelijk heeft dit toch ook weer een positieve neerslag gehad, in die zin dat ik nooit concessies heb gedaan in mijn werk. Hierdoor heb ik mijn eigen unieke stijl kunnen ontwikkelen.

Wat is mijn grootste valkuil? De zakelijke kant van mijn kunstenaarschap. Daar kan ik wel eens depressief van worden, wat een afremmende werking veroorzaakt.

Wanneer zou ik liegen? Wanneer het echt niet anders kan.

Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste? Alle scheppende geesten.

Waar houd ik het minst van aan mijn werk? Acquisitie. Het ‘de boer op moeten gaan’ en promoten van mijn werk vind ik een vervelend onderdeel van mijn beroepspraktijk. Ik ben daar ook niet goed in. Naar mijn mening verkoopt goede kunst zichzelf, maar zo werkt het helaas niet in het echte leven.

Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk? Ik spreek liever in de tegenwoordige tijd. Ik ben het meest gelukkig in mijn werk als ik me alleen met het maken ervan kan bezighouden, zonder enige gedachten aan de financiële kant ervan. Waar dat is of was is niet van belang, mijn ideeën ontstaan vaak tijdens mijn reizen en dat kan dus overal zijn.

Wat zegt de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’ mij? Een kunstenaar is dat zijn hele leven. De wil om te creëren gaan gewoon altijd door, hoe oud ik ook wordt!

Wat zou ik aan mezelf willen veranderen? Na al deze jaren van (zelf)ontwikkeling vind ik mezelf goed zoals ik ben.

Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe? De monografie die ik geschreven heb; ‘Arie Smit, een schildersleven in de tropen’, over mijn oom, beeldend kunstenaar Arie Smit. Hij leefde bijna 80 jaar in Indonesië en het voormalig Nederlands Indië, waarvan de laatste 60 jaar op het eiland Bali. Mijn oom heeft zijn hele leven geschilderd en getekend, tot hij ver in de negentig was en getroffen werd door een oogziekte die leidde tot blindheid. Mijn boek kwam uit in april 2016, ter ere van zijn 100e verjaardag op 15 april. Hij heeft dit helaas niet meer mee kunnen maken; slechts drie weken vóór zijn 100e verjaardag overleed hij. Hij is het ultieme voorbeeld van de uitspraak ‘Passie Pensioneert Nooit’!

Hier zijn de links naar mijn boek

https://www.picturespublishers.nl/product/arie-smit-een-schildersleven-in-de-tropen

https://www.bol.com/nl/p/arie-smit/9200000057965990/?suggestionType=browse

Waar zou ik het liefst willen leven en werken? Ik heb het geluk beurtelings in Amsterdam en Breda te leven. In beide steden leef ik even graag, maar voor mijn werk zou ik liever in Amsterdam willen leven en werken. Kunstklimaat en inspiratie zijn daar voor een kunstenaar vele malen beter.

Wat is mijn meest waardevolle bezitting? Mijn gezondheid.

Wat is mijn meest markante karakteristiek? Mijn nieuwsgierigheid.

Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad? In Breda; wandelend in het Markdal, langs de rivier de Mark. In Amsterdam; tijdens mijn oeverloze wandeltochten door de stad.

Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad? Op het openbaar toegankelijke terras van het Artisplein in Amsterdam kun je heerlijk zitten, met uitzicht op de flamingovijver. Voor een maaltijd en/of drankje ga je daarna naar het aangrenzende, wondermooie restaurant De Plantage.

Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe? Jaren geleden las ik het boek De Macht van het Niets, geschreven door Lama Yongden en Alexandra David-Néel (1868-1969), de vrouw die in 1924 als eerste Europese reizigster Tibet bezocht. Het was mijn eerste kennismaking met Zenboeddhisme, waarin ik me de jaren daarna heb verdiept en dat in grote lijnen mijn leven beïnvloed. Ook de egodocumenten van avontuurlijke vrouwen als Alexandra David-Néel en Bernice Notenboom lees ik graag ter inspiratie.

Wie zijn mijn favoriete schrijvers? Om er een paar te noemen; Gerbrand Bakker, Carolijn Visser, Geert Mak, Paul Theroux, Rascha Peper.

You Only Die Once’. Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag? Ik begin met enkele nummers van Nick Cave en Neil Young, om dan te eindigen met Bruch’s Vioolconcert nr. 1.

Wie is mijn held of heldin in fictie? Cissy van Marxveldt’s Joop ter Heul.

Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life? De Dalai Lama, klimaatjournalist en poolreizigster Bernice Notenboom en al die anderen die zich inzetten voor een betere wereld op het gebied van milieu, mensenrechten en dierenwelzijn.


Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien? Eén film zou ik niet kunnen noemen; ik heb zoveel goede films gezien die op de een of andere manier impakt op me hebben gehad. Maar goed, als ik er dan 1 moet noemen; The Bridges of Madison County. Over De Grote Liefde tegenkomen en de opofferingsgezindheid van een moeder en echtgenote.

Wat zegt de uitspraak ‘De Financiële Vrijheid om te Creëren” mij? Een grote luxe.

Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?  Een enorm belangrijke rol; het is een onderdeel van mijn zijn.

Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime? Mensen die mijn werk in hun bezit hebben zijn mijn grootste fans natuurlijk. Sommigen van hen hebben wel 9 of 10 van mijn werken verzameld, dat maakt mij ongelooflijk trots. Mijn trouwste fan is mijn man.

Met wie zou ik in 2018 graag willen werken? Het liefst werk ik alleen, maar naar de plannen die er zijn om met mijn collega kunstenaar Nicolette Arens in 2018 iets samen te doen kijk ik uit.

Naar welk project, in 2018, kijk ik uit? Naar het resultaat van de nieuwe experimenten waar ik mee bezig ben.

Welke mensen in mijn professie zou ik graag willen ontmoeten in 2018? Mensen die iets kunnen betekenen voor mij en mijn werk.

Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2018? Voor 2018 heb ik nog geen vaststaande plannen. Maar mensen kunnen mij altijd op mijn atelier zien of ontmoeten. Wel eerst even bellen of mailen aub. Ook kunnen zij me volgen op luciennesmit.nl en facebook.com/LucienneSmitBredaArtWorks

Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?Mijn collega Nicolette Arens.

Hoe kun jij contact met mij opnemen? Mensen kunnen contact met mij opnemen via

luciennesmit@gmail.com

06-10633793

http://www.luciennesmit.nl

www.facebook.com/LucienneSmitBredaArtWorks